Τα αξιοθέατα της Σητείας

… σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε!

Το φοινικόδασος του Βάι

Το φοινικόδασος του Βάι, το μεγαλύτερο σε έκταση φοινικόδασος της Κρήτης, αποτελείται από 5000 περίπου φοίνικες του Θεόφραστου, τα οποία καλύπτουν έκταση 280 στρεμμάτων. Το αυτοφυές αυτό είδος φοίνικα, φύεται και στο παραποτάμιο φοινικόδασος της Πρέβελης, καθώς και σε μικρότερη έκταση σε άλλες περιοχές της Κρήτης.Κάθε χρόνο συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος επισκεπτών, καθώς πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κρήτη.

Μονή Τοπλού

Η Μονή Τοπλού ή Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής είναι ένα από τα πιο σημαντικά και όμορφα μοναστήρια στην Κρήτη. Το μοναστήρι στέκει επιβλητικό με το 33 μέτρων καμπαναριό του μέσα σε ένα τραχύ, σχεδόν έρημο τοπίο με τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες στο βάθος, που λειτουργούν σε ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα στην Κρήτη.Η Μονή Τοπλού εντυπωσιάζει από μακριά καθώς μοιάζει με ένα μικρό φρούριο που περιτριγυρίζεται από έναν ψηλό τοίχο ύψους 10 μέτρων περίπου.

Το φαράγγι του Ρίχτη

Το φαράγγι του Ρίχτη ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Καλαβρό. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου και εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα. Το φαράγγι ακόμα και το καλοκαίρι έχει αρκετό νερό, το οποίο αξιοποιείται από δεξαμενή. Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς σε τρεις με τέσσερις ώρες με τα πόδια. Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά.

Η παραλία του κουρεμένου

Η παραλία του κουρεμένου απέχει περίπου 20km από την Σητεία και 1km από το Παλαίκαστρο. Η παραλία είναι η μεγαλύτερη της περιοχής με μήκος 1.5km. Έχει ψιλή άμμο, καταγάλανα νερά, αλμυρίκια και ο βυθός της είναι ιδανικός για δύτες. Πρόκειται για μια σχετικά οργανωμένη παραλία η οποία διαθέτει ντους, κάποιες ομπρέλες και beach bar. Το χαρακτηριστικό της περιοχής του Κουρεμένου είναι ο πολύς αέρας ο οποίος όμως δεν επηρεάζει τους λουόμενους. Ο αέρας στην περιοχή είναι ιδανικός και η παραλία αποτελεί πρόκληση γι’ αυτούς που αγαπούν το windsurfing.

Το φρούριο της Καζάρμα

Το πιο επιβλητικό μνημείο του παρελθόντος που δεσπόζει της σημερινής Σητείας είναι το φρούριο του Κάστρου γνωστό σήμερα σαν Καζάρμα από το Casa di Arma. Οι ντόπιοι πιστεύουν λανθασμένα ότι αυτό είναι το Κάστρο της Μεσαιωνικής πόλης, ενώ το Κάστρο στα Μεσαιωνικά χρόνια λέγεται κάθε περιτειχισμένη πόλη μέσα στην οποία βρίσκονται όλα τα δημόσια και πολλά ιδιωτικά κτήρια κυρίως ευγενών και αρχόντων. Έτσι η Καζάρμα ήταν ο στρατώνας της φρουράς ή το διοικητήριο.

Ανάκτορο κάτω Ζάκρου

Η Ζάκρος, μικρό χωριό στην ανατολική ακτή της Κρήτης, είναι γνωστή για το Μινωικό Παλάτι της Ζάκρου, ένα από τους «θησαυρούς» του Μινωικού Πολιτισμού που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τον περασμένο αιώνα στην Κρήτη. Από τα τέσσερα Μινωικά Παλάτια που μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί (τα υπόλοιπα τρία είναι: Κνωσός, Φαιστός και Μάλια) το Παλάτι της Ζάκρου είναι το μικρότερο. Από μόνο του το ανακτορικό συγκρότημα στη Ζάκρο καλύπτει μία έκταση 4,500 τετραγωνικά μέτρα και είναι το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο ενός ακμαίου οικισμού που εκτεινόταν σε μία περιοχή πάνω από 8,000 τετραγωνικά μέτρα στο σύνολό της.

Ο Ξερόκαμπος

Ο Ξερόκαμπος Σητείας είναι μια παρθένα απομονωμένη και πανέμορφη περιοχή η οποία βρίσκεται 48 χλμ από τη Σητεία, 29 χλμ από το Παλαίκαστρο και 9 χλμ από τη Ζάκρο.

Οι παραλίες του Ξεροκάμπου είναι πανέμορφες και ιδανικές για εκείνους που αναζητούν ηρεμία, ανάπαυση και χαλαρές διακοπές, τα ρηχά καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά καθιστούν τον Ξερόκαμπο ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά.

adminΑΞΙΟΘΕΑΤΑ